vineri, 19 noiembrie 2010

            Se spune ca in viata asta ar trebui sa ai un scop binedefinit, un vis de urmat. ''Multi oameni nu ajung nicaieri pentru ca nu stiu unde vor sa ajunga'' Fabio Volo                
            Pentru a te simti realizat in viata trebuie sa-ti gasesti vocatia, adica acel ceva pe care sa-l faci cu mare placere, cu  asa o tragere de inima incat sa nu te plictiseasca niciodata, din contra, sa ai dorinta arzatoare, in  momentul cand  esti implicat in  altceva, sa termini in graba si sa incepi lucrul tau din nou. Cand pleci de la servici,si in drum spre casa iti dai seama ca deja iti e dor de ziua de maine sa te reantorci la munca ta, cand simti ca nu mergi la servici doar pentru bani, cand simti ca ai putea face acel ceva si chiar daca nu ai castiga nimic, atunci se spune ca ti-ai gasit vocatia, indiferent de esti un simplu angajat sau patron. Am intalnit persoane care mergeau la servici doar pentru ca aveau nevoie de acel salar, faceau munca bine si cu simt de raspundere dar niciodata nu erau multumiti de ei insasi, cand luau salarul spuneau: ''Imi vine sa-i arunc pe geam.''
            Cum se descopera vocatia? Dupa parerea mea, asta se descopera de mic copil, datoria noastra, a parintilor, e doar sa-i indrumam, sa le punem intrebari ajutatoare ca sa-si dea seama daca asta vor in viata. Si cand tu, ca parinte, ii prezinti partile urate mai mult, cele frumoase le vede el singur (pt ca la urma urmei de asta spune ca ''aia'' ar vrea sa faca el in viata, pt ca ii place ceea ce vede, sau mai bine zis vede doar ceea ce-i place, inca,la anii lui de copil) si  nu se sperie de acele parti si urate ale meserie, atunci ajuta-l sa faca ceea ce-i place; nu incerca sa-i schimbi ideile,doar din simplul motiv ca tie ti-ar placea sa faca altceva in viata. Lasa-l sa-si urmeze chemarea interioara, unde se impoticneste ajuta-l sa se regaseasca si sa mearga mai departe.
            Multi parinti fac greseala de a alege ei in locul copiilor. Bineanteles ca sunt multe criterii de analizat, dar in principal, ajutati-i sa se ghideze dupa ceea ce simt ca le place. Cei care mai aveti timp inca, adica vreau sa spun ca va sunt copiii inca mici, observati-le pasiunile in orele libere. De obicei copiii se joaca ''de-a .. ceva'', si acel ceva e ceea ce i-ar placea lui sa faca. 
            Parinti-incercati sa deveniti prieteni cu copiii vostri! Copii-incercati sa vi-i faceti prieteni pe parintii vostri!  Unii parinti se limiteaza doar la a fi parinti, adica se zbat doar sa le asigure casa, masa, si pe timp de iarna, caldura-n casa. Unii copii nu-si dau seama ca anumite comportari ii afecteaza in primul pe parinti. Copii, respecati-va parintii!
             Parinti, nu va fie teama sa aratati copiilor ca-i iubiti; ei au nevoie sa simta caldura parinteasca.  Doar daruindu-le iubire ii invatam, de fapt, sa daruiasca iubire.

''Parintele de acelasi sex are rolul de a ne invata sa iubim, sa ne iubim si sa daruim iubire. Parintele de sex opus ne invata sa ne lasam iubiti si sa primim iubire.''
                                   (Pera Novacovici)

Un comentariu:

  1. la o varsta mai frageda copii trebuie ajutati si sfatuiti, dar in nicun caz oblugati.Am intalnit cazuri in care la finalul unei povesti concluzia suna cam asa: Pai asa au vrut ai meu. Oricum nu mai post sa fac nimic..timpul nu.l pot da inapoi.

    RăspundețiȘtergere